Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering is een verzekering tegen schade die men aan de inboedel (of: huisraad) op kan lopen. Een inboedelverzekering is een schadeverzekering en wordt ingedeeld onder de brandverzekeringen.

Tussen de inboedelverzekeringen van de diverse verzekeraars bestaan inhoudelijke verschillen. Deze verschillen zijn vaak klein, zodat het goed mogelijk is een algemene omschrijving van een inboedelverzekering te geven.

De inboedel is alle roerende zaken die tot de particuliere huishouding van de verzekerde behoren. Eveneens tot de inboedel behoort:

  • Kleine huisdieren (katten, honden, konijnen e.d.). Kleine huisdieren worden ook wel gezelschapsdieren genoemd. Grote huisdieren, vaak vee genoemd, behoren niet tot de inboedel.
  • Tuinaanleg
  • Fietsen
  • Bromfietsen
  • Aanhangwagens
  • Vaartuigen, accessoires van motorrijtuigen, vaak met een bepaald maximum.

Inboedel waardemeter

Een inboedelverzekering beschermt uw bezittingen in uw huis of schuur tegen brand, blikseminslag, ontploffing, diefstal, stormschade, waterschade, vandalisme, etc. Dekkingen kunnen per maatschappij verschillen op basis van andere eigen risico’s of niet-gedekte zaken. Een secure bestudering van de voorwaarden is daarom van essentieel belang. Pakketverzekeraar.nl heeft de kennis en kunde in huis om dit voor u te doen. Wij zijn niet voor niets een van de grootste onafhankelijke adviseurs. Voor vragen kunt u ons altijd raadplegen. Veel mensen zijn geneigd om de waarde van de inboedel lager in te schatten dan de werkelijke waarde. Dit komt simpelweg omdat veel dingen als van geringe waarde worden beschouwd terwijl er een enorme investering moet worden gedaan als ze vervangen moeten worden. Daarom moet inboedel verzekerd worden tegen nieuwwaarde. Gebeurt dat niet, dan is er sprake van onderverzekering.

Huurdersbelang

Wanneer u een huurwoning heeft zijn verbeteringen die u zelf heeft aangebracht meestal niet meeverzekerd op de opstalverzekering. Deze verbeteringen noemen we huurdersbelang. De verhuurder heeft bijvoorbeeld geen belang bij een duurdere keuken of badkamer, dus zal dat ook niet willen verzekeren. U kunt deze keuken of badkamer dan verzekeren op uw inboedelverzekering. Deze optie heet huurdersbelang.

Heeft u gekozen voor garantie tegen onderverzekering, dan is de dekking voor huurdersbelang beperkt tot € 6.000,-. Het meerdere kunt meeverzekeren onder de optie huurdersbelang.

Ditzelfde verhaal gaat ook op voor verbeteringen aan een appartement dat via een Vereniging Van Eigenaren (V.V.E.) verzekerd is. Bij deze variant heet het een eigenaarsbelang.

Wanneer u beschikt over een certificaat ‘Keurmerk Veilig Wonen’ of ‘BORG’, dan komt u in aanmerking voor premiekorting. Dit kunt u aangeven op uw inboedelverzekering. U bent zelf verantwoordelijk voor de geldigheid van dit certificaat. Bij schade kan door de schadebehandelaar gevraagd worden naar een geldig certificaat.